Biografietje Roelof van der Schans

Roelof van der Schans is geboren en getogen in Den Haag. Zo lang hij zich kan herinneren was hij altijd al aan het tekenen, op school tijdens saaie lessen, in schriften en agenda’s. Na de onderwijzersopleiding in Den Haag begon hij daar met lesgeven. Al snel kwam hij in het voortgezet onderwijs terecht, onder andere als tekenleraar. In 1987 hield hij het onderwijs voor gezien en kreeg hij eindelijk tijd om weer zelf te gaan tekenen. Al snel kwam hij in aanraking met het illustreren van boeken en na wat proefomslagen voor jeugdboeken gemaakt te hebben kreeg hij zijn eerste opdracht bij uitgeverij Lemniscaat, waarna binnen korte tijd meer uitgeverijen volgden. Inmiddels heeft hij meer dan 350 jeugdboeken geďllustreerd, voor zo’n 15 verschillende uitgeverijen.
De laatste jaren maakt hij de illustraties op de computer. Hij gaat vaak naar scholen om te vertellen over zijn manier van werken. De leerlingen vinden het heel boeiend om te zien hoe een omslag stapje voor stapje tot stand komt, van digitale opzet tot olieverftekening, en tegenwoordig ook helemaal digitaal uitgewerkt. Zijn stijl is realistisch, zelfs als het moet fotorealistisch, omdat hij meestal voor jeugd van 12 jaar en ouder werkt. Uit zijn onderwijsperiode weet hij dat deze leeftijdsgroep dol is op zo echt mogelijke tekeningen, met veel spanning, actie en herkenbare hoofdpersonen.
Roelof heeft zowel in de stad als op het platteland gewoond en gewerkt en woont sinds 1996 in Noord-Groningen, vanwege het licht, de lucht, de ruimte en de rust.